Åtte barnehager i Lier som er tilknyttet Sunne og aktive liunger-prosjektet valgte fiskesprell som en aktivitet i februar.
Barnehagene har fått besøk av frisklivsveiledere med et opplegg der barna er med på å lage maten, og i denne sammenhengen har det selvsagt stått fisk på menyen.
Barna har vært med å lage egne fiskepinner av torsk med potetmos og råkost som tilbehør.
Rett nummer to var tacolaks i lompe (hjemmelaget tacokrydder), med avokado og mango som tilbehør.
- Generelt så kan de fleste av oss spise mer fisk. Spis fisk til middag to-tre ganger i uken og varier mellom rød og hvit fisk, da får kroppen viktige næringsstoffer den trenger som det ikke finnes så mye av i annen mat.
Det gjelder spesielt omega-3-fett og vitamin D fra fet fisk (laks, makrell, sild etc.), og mineralet jod som det er aller mest av i de hvite fiskeslagene (torsk, sei, hyse etc.). Jod er avgjørende for et normalt stoffskifte og energiomsetningen i kroppen vår, forteller ernæringsveileder Iren Vagstad Ellingsen, som til daglig jobber hos Lier Frisklivssentral.
Barnehagebarna klare for å spise fiskeretten de har laget!
Har du hørt ordtakene «Frisk som en fisk» og «Glad som en laks»?
- Sannsynligvis kan det å spise fisk nettopp bidra til styrket immunforsvar og bedre helse, og hjernen vår trenger det sunne fettet vi får fra spesielt fet fisk. Så kanskje er det hold i ordtaket, at vi blir friskere og gladere av å spise fisk?, smiler ernæringsveilederen.
Fisk er:
Tenker du at fisk er kjedelig? Prøv fisk på nye måter, med nye krydder og ulike tilberedningsmåter. Da kan selv en stri fiskemotstander få seg en positiv overraskelse!
Prøv oppskriften under som en begynnelse. Lag gjerne maten sammen - både store og små.
Enkel Tacolaks i lompe
Tacokrydder
Til ca 1 kg fisk
Til slutt:
Smør eventuelt lompene med naturell smøreost, legg i tacolaksen og gjerne litt babyspinat og rull fast sammen. Kan spises hel eller deles i to-tre biter.
Her er det forresten bare å eksperimentere med tilbehør som avokado, mango, paprika, rømmedressing Enten inni lompa eller ved siden av.
Håper det faller i smak!