Hopp til innhold

Fiskesprell i åtte barnehager i Lier: - Tør å prøve noe nytt!

Herlig tacolaks med godt tilbehør. Frister det til familiemiddagen?
– Lag gjerne mer fisk sammen med barna, anbefaler Iren Vagstad Ellingsen, ernæringsveileder hos Lier Frisklivssentral.

Åtte barnehager i Lier som er tilknyttet Sunne og aktive liunger-prosjektet valgte fiskesprell som en aktivitet i februar.

Barnehagene har fått besøk av frisklivsveiledere med et opplegg der barna er med på å lage maten, og i denne sammenhengen har det selvsagt stått fisk på menyen.

Fisk og godt tilbehør

Barna har vært med å lage egne fiskepinner av torsk med potetmos og råkost som tilbehør.

Rett nummer to var tacolaks i lompe (hjemmelaget tacokrydder), med avokado og mango som tilbehør.

- Spis mer fisk

- Generelt så kan de fleste av oss spise mer fisk. Spis fisk til middag to-tre ganger i uken og varier mellom rød og hvit fisk, da får kroppen viktige næringsstoffer den trenger som det ikke finnes så mye av i annen mat.

Det gjelder spesielt omega-3-fett og vitamin D fra fet fisk (laks, makrell, sild etc.), og mineralet jod som det er aller mest av i de hvite fiskeslagene (torsk, sei, hyse etc.). Jod er avgjørende for et normalt stoffskifte og energiomsetningen i kroppen vår, forteller ernæringsveileder Iren Vagstad Ellingsen, som til daglig jobber hos Lier Frisklivssentral.

Barnehagebarna klare for å spise fiskeretten de har laget!

Frisk og glad

Har du hørt ordtakene «Frisk som en fisk» og «Glad som en laks»?

- Sannsynligvis kan det å spise fisk nettopp bidra til styrket immunforsvar og bedre helse, og hjernen vår trenger det sunne fettet vi får fra spesielt fet fisk. Så kanskje er det hold i ordtaket, at vi blir friskere og gladere av å spise fisk?, smiler ernæringsveilederen.

Gode argumenter

Fisk er:

  • Raskt å lage – trenger kort tilberedningstid - i ovn, wok, suppe, gryte, koke, steke. (For eksempel bake i ovn mens du lager tilbehør – og du har middag på 15-20 minutter)
  • Lettere fordøyelig enn kjøtt.
  • En superbra proteinkilde! (gjelder all fisk, både fet og mager)
  • En viktig kilde til vitaminer og mineraler
  • Selen og jod er to mineraler som vi har i få matvarer. De beste kildene er fisk og annen sjømat.
  • Selen inngår i antioksidantforsvaret i kroppen.
  • Jod inngår i hormonene som lages i skjoldbruskkjertelen i halsen og er viktig for energiomsetningen, stoffskiftet og kroppstemperaturen.
  • Mye mer jod i mager fisk enn i fet fisk.
  • Fisk er også en god B-vitaminkilde.

Tør å prøve noe nytt!

Tenker du at fisk er kjedelig? Prøv fisk på nye måter, med nye krydder og ulike tilberedningsmåter. Da kan selv en stri fiskemotstander få seg en positiv overraskelse!

Prøv oppskriften under som en begynnelse. Lag gjerne maten sammen - både store og små.

 

 

Enkel Tacolaks i lompe

  • Beregn 50-60 g laksefilet og en lompe per barn.
  • Skjær laksefiletene i ca 2 cm tykke strimler, eller i biter.
  • Samle de eventuelt i en bolle og bland inn tacokrydderet, og legg de deretter i en langpanne med litt olje i. Kan også legges på bakepapir i langpannen.
  • Stekes i ovn ca 10 min på 180 gr varmluft.

Tacokrydder

Til ca 1 kg fisk

  • 4 ts paprikapulver
  • 1/2-1 ts chilipulver
  • 5 ts spisskummen
  • 1 ts koriander
  • 2 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 ts hvitløkspulver eller 2 fedd finhakket hvitløk
  • Blandes sammen, og tilsettes laksestrimlene.

Til slutt:

Smør eventuelt lompene med naturell smøreost, legg i tacolaksen og gjerne litt babyspinat og rull fast sammen. Kan spises hel eller deles i to-tre biter.

Her er det forresten bare å eksperimentere med tilbehør som avokado, mango, paprika, rømmedressing Enten inni lompa eller ved siden av.

Håper det faller i smak!