I løpet av høsten skal flere hundre barn i Lier innom Helgerud gård og Solberg gård for å delta på frukt- og grøntdager.
Frukt- og grøntdagene er en viktig del av prosjektet Sunne og Aktive Liunger, som Lier kommune har holdt på med i noen år.
- Gode vaner tidlig er viktig. Derfor gjennomfører vi frukt- og grøntdager, forteller Anette Akselsen, hos Lier Frisklivssentral.
På gården får barna se, smake og kutte opp ulike grønnsaker, frukt og bær. De lager egenkomponert smoothie og wraps med masse grønnsaker til lunsj.
- Grønnsaker er godt, sier denne firkløveren fra Heia skole.
Inne i låven på Helgerud gård er Toril Helgerud i full sving med å lære barna og grønnsaker. Denne dagen er det 6. trinn fra Heia skole som er på besøk, og de er delt inn i flere grupper. Hver gruppe skal kutte opp grønnsaker og gi en bedømming ut fra både smak og inntrykk.
- Hvordan smaker grønnsakene, spør Torill Helgerud.
- Utrolig godt, svarer barna i kor.
Det er liten tvil om at de fleste liker grønnsakene som blir servert, for underveis er det mulighet for barna å ta flere smaksprøver. Nesten alt av grønnsaker blir borte i løpet av timen.
- Dette er grønnsaker fra Lier som vi har hentet nede på Grøntbua. Vi må å handle lokalt, vet du, smiler Toril Helgerud.
Etter teori og smaking bærer det videre til posten for smoothie-laging.
Der står ernæringsveileder Iren Vagstad Ellingsen klar med frukt og nødvendige ingredienser til å lage fargerike «fruktbomber» i flytende form.
- Smoothie-drikkene går ned på høykant og er tydeligvis veldig populært. Fint for foreldre å lage dette sammen med barna, smiler ernæringsveilederen, mens hun ser på smilende barn som smatter i seg siste rest fra smoothieglassene.
5 om dagen er et av de viktigste kostrådene fra myndighetene. Fem porsjoner med grønnsaker, frukt eller bær er viktig for at både barn og voksne skal ha en frisk og velfungerende kropp.
Wraps til lunsj var populært.
- Frukt og grønt er supert som et lite mellommåltid, slik at vi får litt påfyll av energi til videre aktivitet og konsentrasjon. Dessuten er det fint om alle måltider inneholder noe fra grønnsaker, frukt eller bær, sier Iren Vagstad Ellingsen.
Hun oppfordrer alle til å passe på at de får i seg nok grønnsaker, frukt og bær i løpet av dagen.
- Grønnsaker, frukt og bær gir oss mye vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber som kroppen trenger til alle sine mange prosesser. Dette er noe vi godt kan spise mer av. Frukt og grønt bidrar jo også til å gjøre maten vår mer fargerik, innbydende og smakfull, forteller ernæringsveilederen fra Lier Frisklivssentral.
I veilederen «Frukt og grønt for Sunne og aktive liunger», som alle barn som deltar på frukt- og grøntdagen får, så er det flere gode oppskrifter.
- Prøv dem gjerne sammen med barna. Det er en fin fellesaktivitet, oppfordrer ernæringseksperten.
Her deler vi noen oppskrifter som kan lages både av store og små:
Smoothies i tre farger
Rød smoothie
Gul smoothie
Grønn smoothie
Fremgangsmåte: Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til smoothien er glatt. Du kan også bruke en stavmikser.
Ha gjerne et par isbiter i blenderen eller rett i glasset med smoothien. Når du bruker frosne bær/frukt trenger du ikke bruke isbiter.
Alle variantene gir cirka 4 dl smoothie.
Dip til grønnsaker
Yoghurt- og ostedip
Søt chili-dip
Enkel guacamole
Dippene er ypperlig følge til grønnsaker som er skjært opp og er et fint snacksalternativ, for eksempel i helgene.
Torill Helgerud var vert for Heia skole og ernæringsveileder Iren Vagstad Ellingsen fra frisklivssentralen.