Tilsyn og krav om oppgradering

Gå til

Infoskriv tilsyn 2016

Infoskriv tilsyn 2015 tett tank

Infoskriv tilsyn 2015 infiltrasjonsanlegg

Infoskriv tilsyn 2015 minirenseanlegg

Hvordan utføres tilsyn av avløpsanleggene?

Samtidig med slamtømming gjennomfører tømmefirmaet også en kontroll av tilstanden i avløpsanleggene. Tilsynet omfatter også prøvetaking og analyse av vannprøver fra minirenseanlegg og gråvannsanlegg, kontroll av eventuell oppstuving i infiltrasjonsarealer, kontroll av utslippspunkt, og oppfølging av anlegg som ikke fungerer slik de skal. Tilsynet skjer etter en egen tilsynsplan.

Dårlige avløpsanlegg oppdages også ved at kommunen tar vannprøver i lokale elver, bekker, ved badeplasser og i private drikkevannskilder. Hvis vannprøvene er forurenset, tas det flere prøver for å sirkle inn forurensningskilden. Tilsynsgebyret finansierer også dette, for mer informasjon, se gebyrregulativ og prisliste.

Tilsyn av avløpsanlegg er svært viktig for å forebygge forurensning i vannsig og bekker, og i neste omgang private drikkevannskilder, badeplasser og jordvanningsanlegg. Ordningen finansieres ved at alle husstander som ikke er tilknyttet kommunal avløpsledning betaler et tilsynsgebyr.

Krav om oppgradering av avløpsanlegg

Det har skjedd en stor utvikling i tekniske løsninger for små avløpsanlegg de siste tiårene. Samtidig bruker husholdningene i dag mye mer vann enn hva som var vanlig i forrige generasjon. Derfor er det ikke alle avløpsanlegg som er i bruk i dag som tilfredsstiller dagens krav. Ved krav om oppgradering vurderer vi alltid alvorlighetsgraden på forurensningen.

Regelverk

Kommunestyrene i alle samarbeidskommunene har vedtatt Lokal forskrift om utslipp av sanitært avløpsvann fra bolighus, hytter m.v. og Forskrift om gebyr for saksbehandling og kontroll med avløpsanlegg.

For mer informasjon, se gebyrregulativ og prisliste

Renseresultater for minirenseanlegg og prefabrikkerte gråvannsanlegg

Tilsynet for små avløpsanlegg i Drammensregionen har rutinemessig prøvetaking av restutslipp fra minirenseanlegg annet hvert år. I 2016 har vi også startet prøvetaking av gråvannsanlegg. I lokal forskrift om utslipp av sanitært avløpsvann fra bolighus, hytter mv. er det satt følgende krav til restutslipp fra denne type anlegg:

Parameter: Utløpskonsentrasjon:
Tot-P <1,0mg/l (Dette tilsvarer en renseeffekt på >90%
BOF5 <25mg/l (Dette tilsvarer en renseeffekt på >90%
TKB / E.coli <1.000 stk/100ml (Kravet frafalles der restutslipp ledes til grunn)

Formålet med prøvetakingen er å identifisere anlegg som ikke renser så godt som forventet, og som derfor har behov for ytterligere undersøkelser eller tiltak. Prøvetakingen er utført etter opplæring fra leverandøren av anlegget, og vi har løpende dialog med leverandørene angående retting av feil som oppdages.

Feilkilder og resultater

Det må påpekes at vannprøven kun viser et øyeblikksbilde, og at renseeffekten alltid vil variere over tid. Resultatene kan også bli påvirket av hva som havner i toalettet (kjemikalier, fett, søppel).

Renseresultatene er vist med følgende fargekoder:

• Grønn - Anlegg som greier rensekravet i forurensningsforskriften, gitt i tabell over
  • Gul - Anlegg med litt for høyt utslipp, undersøkelse nødvendig, total fosfor < 4,0 mg/l organisk stoff < 40mg/l
  • Rød - Anlegg med alt for høyt utslipp, tiltak nødvendig

Anlegg som mangler rensetrinn for hhv. fosfor eller organisk stoff er utelatt fra sammenstillingen, antall anlegg er oppgitt i tabellen. Anlegg med åpenbare driftsproblemer er ikke prøvetatt, og servicemannen har fått beskjed om problemet.

Tilsynskontoret tar prøver fra minirenseanleggene annet hvert år. Dersom servicemann foretar utbedringer på anlegg, ønsker vi fortløpende å ta nye, ekstra vannprøver for å dokumentere effekten. Resultatene under vil da også oppdateres fortløpende.

Renseresultater for ulike typer minirenseanlegg

Renseresultater for ulike typer gråvannsanlegg

Sist oppdatert: 06. september 2016

Fant du det du lette etter?

hva forsøkte du å finne?