Hopp til innhold

Forslag til forskrift om godtgjøring av folkevalgte

Kommunestyret i Lier kommune behandlet 20. juni 2023 Forslag til forskrift om godtgjøring til folkevalgte i Lier kommune (sak 87/2023) og vedtok å sende forslaget til forskrift på høring, jf. kommuneloven §§ 8-3, 8-4 og 8-6.

Høringsfristen er 15. august 2023. Høringssvar kan sendes til postmottak@lier.kommune.no og merkes med «Høringsinnspill 87/2023».

Flere endringer

Kommunestyret foreslår endringer i forskriften som skal tydeliggjøre rettigheter som følger direkte av kommuneloven, som velferdsgoder til folkevalgte med vervet som sin hovedbeskjeftigelse. Videre foreslås endringer i bestemmelsenes rekkefølge slik at forskriftens systematikk harmonerer bedre med systematikken i kommuneloven kapittel 8.

Det foreslås også å samle enkelte bestemmelser, som bestemmelsen om møtegodtgjøring og fast godtgjøring for verv i kommunestyret, formannskapet, utvalgene mv.

Disse endringene er ikke markert særskilt i det vedlagte forslaget til forskrift. Kommunestyret har også foreslått en oppjustering av den faste godtgjøringen, samt en nedjustering av det maksimale utbetalingsbeløpet for å dekke nødvendige utgifter i forbindelse med politiske møter, som for eksempel til barnepass.

Forslag til endringer i godtgjøringens størrelser er markert i rødt i forslaget til forskrift som er vedlagt her. Evalueringsutvalgets innstilling til endringer av forskriften fremkommer i sin helhet av saksfremlegget med vedlegg.

Forslag til forskrift om godtgjøring av folkevalgte i Lier kommune

For en grundig redegjørelse vises til saksfremlegget til kommunestyret 20. juni 2023 i sak 87/2023

Oppsummering av endringsforslagene

Under er endringsforslagene oppsummert helt overordnet.  

Arbeidsgodtgjøring: Den som har et kommunalt tillitsverv har krav på godtgjøring for sitt arbeid, jf. kommuneloven § 8-4. I Lier kommune er det tre ulike former for arbeidsgodtgjøring:

1.      fastgodtgjøring til utvalgsledere og utvalgsmedlemmer

2.      møtegodtgjøring

3.      gruppestønad til gruppeledere.

Kommunestyret har vedtatt å øke fastgodtgjøringen fra 3% av B til 4 % av B for medlemmer, øke tillegget til nestleder fra 1,5 % til 2 % av B og godtgjøringen til leder fra 8 % til 9% av B.

Kommunestyret vedtok i forslaget til forskrift enkelte språklige justeringer, samt en sammenstilling av ulike tabeller inn i én tabell. Begrepet «gruppestønad til gruppeleder» ble vedtatt endret til «fastgodtgjøring til gruppeleder».

Kommunestyret vedtok også forslag til endring av størrelsen og beregningen av fastgodtgjøring til gruppeledere vedtok kommunestyret i forlaget til forskrift å endre dette slik at gruppeledere for partier representert i kommunestyret skal motta 10 % av B og 1 % av B for hvert medlem partiet har i kommunestyregruppen. Dersom et parti har fem representanter i kommunestyret, skal gruppeleder dermed motta 10 + 5 = 15 % av B. Til sammenligning er fordelingen i dag 6,9 % av B pr. parti og 1,2 % av B pr. medlem partiet har i kommunestyregruppen.

Dekning av tapt inntekt: Folkevalgte har rett til å få dekket tapt arbeidsinntekt som følge av vervet. I kommunelovens forarbeider er gjeldende rett beskrevet. Kommunestyret har vedtatt foreslåtte endringer som skal tydeliggjøre skillet mellom legitimert og ulegitimert tap, samt hvordan ulegitimert tap skal forstås.

Dekning av nødvendige kostander; Folkevalgte som har kostnader for eksempel knyttet til barnepass for gjennomføring av møter har krav på å få dette dekket. Dette har tidligere vært dekket med 0,45 % av B (legitimert) eller 0,3 % av B (ulegitimert). Kommunestyret har vedtatt en reduksjon av det maksimale dekningsbeløpet til henholdsvis 0,15 % av B og 0,075 % av B. Det er videre presisert at det kun er den faktiske kostnaden som skal dekkes.  

Sist oppdatert: 05. juli 2023