Barnehagebarna elsket frukt- og grøntdager på lokale gårder

Frukt og grøntdager i Lier var populært blant barnehagebarna.
Så glad blir du av å delta på smakstest av ulike grønnsaker!
Nesten alle femåringer i Lier har deltatt på frukt- og grøntdager på to lokale gårder i Lier. Det er liten tvil om at dette ga mersmak!

Det er gjennom prosjektet Sunne og Aktive Liunger at femåringene i de fleste barnehagene i Lier får bli med på frukt- og grøntdager på gårdene Solberg og Helgerud i uke 34 og 35.

I løpet av noen timer får barna bli med på grønnsakssmaking, de får lage sin egen smoothe, leke og ikke minst: De får hilse på dyrene på gården.

Barna fikk smake på fargerike grønnsaker.

Smaker på grønnsakene

Inne på låven på Helgerud gård er det en gjeng femåringer fra Helgerud barnehage og Eikenga barnehage samlet rundt et bord.

På bordet står et stort fat med fargerike grønnsaker. I løpet av timen skal barnehagebarna smake på en lang rekke grønnsaker og krysse av for det de har smakt. Alt av frukt og grønnsaker er fra Lier.

Blomkål, gulrot, tomater og mange andre grønnsaker blir smakt og notert ned på skjemaet. Barna synes det aller meste smaker godt, men noen rynker på nesen når de smaker på tomatene.

Etter at testsmakingen er ferdig får de lov til å mate grisene med de grønnsakene som ikke er spist opp. Det setter både barna - og grisene stor pris på!

Ragne Helene Ravnsborg fra Gilhus gård/Grøntbua forteller barna om grønnsakene.

- Smaker like godt som sjokolade!

 

Bak hovedhuset står ernæringsveileder Iren Vagstad Ellingsen og prater med en gruppe femåringer. De skal få lov til å lage sin egen smoothie. Barna  får hver sin kopp og kan velge mellom ingrediensene jordbær, bringebær, banan og blåbær. Litt eplejuice fra Helgerud gård blir tilsatt før blandingen mikses sammen. Ut av beholderen kommer deilig og frisk smoothie.

- Å, dette smaker like godt som sjokolade!, utbryter den ene femåringen, før sidemannen samstemmer: - Det er bedre enn både kinderegg og seigmenn, ler han høyt.

Ernæringsveilederen fra Lier Frisklivssentral viser frem flere frukt og spør om barna vet hva de heter. Når turen kommer til å vise frem avokado, så sier barna høyt i kor: T-A-C-O! Så lærer de hva avokado egentlig heter.

En smaksrik og lærerik frukt- og grøntdag for både store og små.

- Barnehagene som er med i Sunne og Aktive Liunger-prosjekter deltar på frukt- og grøntdagene. Det er de aller fleste femåringene i Lier som er med, forteller Iren Vagstad Ellingsen.

Smoothie var utrolig populært blant femåringene som besøkte de to gårdene i Lier.