Hopp til innhold

Les talene fra markeringen av frigjørings- og veterandagen

Dag Engsbråten (nestleder i NVIO Drammen), ordfører Gunn Cecilie Ringdal og Barbro Marlen Jorde (styremedlem i NVIO) under 8. mai-markeringen i Lier.
Markeringen av frigjørings- og veterandagen i Lier var digital. Vi legger ut film fra markeringen på nettsiden i løpet av få dager. I mellomtiden kan du lese talene her.

På grunn av koronapandemien var markeringen av frigjørings- og veterandagen digital. Markeringen ved bautaen ved Frogner kirke ble filmet, og vi legger ut filmen her på nettsiden når den er ferdig redigert. 

Tale: Oberstløytnant Bjørnar Stivang fra Forsvarets veterantjeneste var en av talerne under 8.mai-markeringen i Lier. 

På grunn av at markeringen var digital, ble talene forkortet noe. Her kan du lese dem i fulltekst:

Tale ved ordfører Gunn Cecilie Ringdal

Gratulerer med dagen!  

I dag markerer vi frigjøringsdagen og veterandagen for første gang i Lier. 8. mai handler om å markere freden etter andre verdenskrig, men det er også en markering av innsatsen til alle de som bidrar til vår frihet den dag i dag. 

På fredsdagen for 76 år siden var det også en stor og viktig markering her ved Frogner kirke. I boka til John Willy Jacobsens om Lier under andre verdenskrig, som jeg har hatt gleden av å lese denne vinteren, fortelles det om at liungene den 8. mai 1945, på selve fredsdagen, ble invitert hit til Frogner kirke for takkegudstjeneste – og kirken ble selvfølgelig fylt til siste plass. Det blir deretter referert til en tale som ble holdt på 17. mai, 9 dager etter freden, av bestyrer Hanssen ved Lier private realskole. Talen sier litt om hva freden betydde for liungene, og jeg siterer:  «Ryktene hadde gått i flere dager om at nå skulle det store skje – slutten på krigen. Og så – utover kvelden, gikk flaggene til topps over hele Lierbygda. Som flammetunger sprang flaggene frem på hvite stenger. Og jubelen fulgte. En kunne formelig se hvordan bygda kastet lenkene av og foldet seg ut i full befrielse.»  

Jeg håper dere kan se for dere bildet av Lier med flaggene vaiende i vinden på samme måte som jeg gjør, og samtidig kjenne på gleden over den frihet folk må ha følt; både hver for seg og i fellesskap.  

Dagens markering er et håp om at vi aldri mer skal oppleve det våre landsmenn gjennomgikk under krigsårene, og at vi aldri mer skal måtte lengte slik etter å kaste lenkene. Sammen kjenner vi heldigvis på takknemlighet, og ikke lengsel. 

Gjennom dagens markering hedrer vi også alle norske kvinner og menn som den dag i dag deltar i internasjonale operasjoner for fred og forsoning, og viser vår felles takknemlighet til disse. Etter krigen og fram til i dag har over 100.000 norske kvinner og menn tjenestegjort i krig og konfliktsoner for at vi skal kjenne på trygghet og frihet i våre liv.  

Jeg er både glad og stolt over at vi i Lier er i gang med markering av denne viktige dagen. Jeg vil også takke dere som er tilstede her ved vakre Frogner kirke i år, symbolsk nok med fritt utsyn over hele den grønne og vakre bygda vår, og ved bautaen som første gang ble oppført med tre navn i 1941, under den andre verdenskrig, og som senere ble supplert med navn over flere liunger som gav sitt liv i krigen.

Jeg vil legge ned krans i dyp respekt og til minne om alle de som har ofret sitt liv for at Norge igjen fikk og har bevart sin frihet.                    

 

Tale ved stabssersjant Ole Myhra 

Kjære veteraner, veteran-familier, ordfører, oberstløytnant og øvrige.   

I dag markerer vi at Norge ble frigjort etter 5 år med okkupasjon fra 1940 til 1945. Vi hedrer alle de som ofret så mye for at det norske folket skulle oppleve friheten igjen.  

Dagen i dag er også veterandagen. Men hva er egentlig en veteran? Veteraner er personell som på vegne av den norske stat har deltatt i en militær operasjon hjemme og utenlands. Operasjonene kan ha vært under norsk, alliert eller FN kommando. Veteraner er altså mennesker som har valgt å gjøre en særskilt innsats for fellesskapet, ofte med stor risiko for seg selv. Våre veteraner representerer de verdiene som vi sloss for under den andre verdenskrig og de verdier vi ønsker å ivareta i et moderne demokratisk samfunn. Å slå vern om samfunnets verdier, og stå opp mot det som truer et demokratisk samfunn, vil alltid være et ansvar for soldaten på vegne av oss andre.  

Det å tjenestegjøre i utenlands operasjoner er noe spesielt som kan være vanskelig å forklare for omverdenen. Ekstreme fysiske og psykiske påkjenninger, stor usikkerhet, rutiner og kjedsommelighet, tette kameratslige bånd. I utenlandsoperasjoner opplever man alt og situasjonen kan skifte på sekunder. Noen har mistet sine beste venner, noen har sett og opplevd de mest grufulle handlinger mennesker kan utføre. De mennesker som har valgt å bidra har tatt et valg som er langt større enn seg selv.  

De fleste veteraner er nå sivile uten fast tilknytning til sine tidligere avdelinger. Det går veldig bra med de aller fleste veteraner, men alle bringer med seg erfaringer og minner som for de fleste er en ressurs. For noen går det ikke like bra. Om det er fysisk eller psykisk skade så er samfunnets anerkjennelse av innsatsen grunnlaget for å finne veien tilbake. I mange tilfeller handler dette om å ta ansvar og samordne ressurser på kommunalt nivå. Derfor er det gledelig at Lier kommune har tatt oppfordringen fra Forsvaret og utviklet en egen veteranplan.  

Familien er veteranens viktigste støttespiller, men også de som betaler prisen for den innsatsen veteranen har lagt ned. Det gjør det ekstra viktig at veteranene og deres familie møtes med interesse og anerkjennelse og 8.mai er en slik dag hvor vi kan gjøre akkurat det. Uten familien vil enhver soldat ha så langt mindre å kjempe for.  

Vi feirer 8.mai med stolthet over de bidrag norske soldater har ytt i internasjonale operasjoner – og vi gjør det med takknemlighet, takknemlighet til de som har stått, og står i forsvarets tjeneste, for at vi skal vokse opp i trygghet og frihet.

Takk for oppmerksomheten.  

Tale ved områdesjef kaptein Andreas Devlin

Kjære alle sammen.  

I dag feirer vi altså friheten, hedrer alle de som bidro under krigen og alle de som har bidratt i tiden etterpå. Frigjøringen i 1945 kom ikke av norsk innsats alene, den var et resultat av de alliertes samlede innsats i hele Europa. Mange nordmenn dro ut da – akkurat som dere har gjort.  

Det er også i dag mange soldater i utlandstjeneste for felleskapene i NATO og FN. Det er frivillige soldater i Afghanistan fremdeles, de er i Irak nå i dag og trener lokale soldater. De er i Mali og støtter operasjoner der. Og flere andre steder. Det er ikke bare enkelt personer ute, men også hele avdelinger fra Forsvarets Spesialkommando og Telemark bataljon; blant annet i viktig oppdrag i de baltiske lanene. Vi har også styrkebidrag på Island fra Luftforsvaret med F-35. I tillegg er det hver eneste dag Heimevernssoldater som løser skarpe oppdrag i Norge. Alt dette viser at viljen til å bidra for fellesskapet er sterk i Norge også i dag.  

Truslene har endret seg, oppgavene har vært forskjellige, men felles for alle veteranene er viljen til å bidra for utvikling av fred og sikkerhet for mennesker over hele verden.   I år markerer vi at det er 75 år siden Heimevernet ble opprettet, 6. desember 1946. Heimevernet er en direkte konsekvens av fem års kamp mot en okkupasjonsmakt, født under parolen «Aldri mer 9. april!». I dag finner vi arven etter MILORG i Heimevernet. Forsvarssjefen uttalte i vinter at det er ikke bare Forsvaret som skal forsvare Norge, det er hele Norge som skal forsvare Norge. Heimevernet er et viktig bindeledd mellom Forsvaret og det sivile samfunn - i fellesskap utgjør vi totalforsvaret.  

Heimevernet har det territorielle ansvaret i Norge i dag. Viktig for løsningen av Heimevernets oppdrag er; HV-kjentmann. Kjentmannen, eller kvinnen er HV’s tilstedeværelse i lokal samfunnet. De kjenner nabolaget og har et bredt nettverk; de vet hvor mulighetene og begrensningene er.  Dere veteraner her i Lier er en del av det som gir Heimevernets kjentmenn sitt nettverk. Ingen er kjentmann alene, men må ha støttespillere. Føl dere velkommen til å kunne bidra – dere er ikke glemt og kan være en viktig støtte for Heimevernets oppdragsløsning.   Hjemmehelt er et begrep Forsvaret bruker om de som sitter igjen hjemme når soldatene reiser ut i operasjoner. Vi skal ikke glemme de som ofrer mye for at mor, far eller livspartner skal kunne løse oppdrag på vegne av storsamfunnet. I Heimevernet fokusere vi også på arbeidsgiverne. Vi vet at arbeidsgiverne berøres når soldatene øver, trener og løser oppdrag. På en dag som denne er det verdt å anerkjenne den innsatsen hjemmeheltene og mange arbeidsgivere bidrar med for fellesskapet.  

Avslutningsvis vil jeg takke for at nettopp du tok deg tid til å feire friheten og anerkjenne våre veteraner og deres familier her i dag. Mange har ofret mye, noen har ofret alt.  

Ordfører, veteraner, veteranfamiler og øvrige – Gratulerer med dagen, til oss alle!  

Tale ved oberstløytnant Bjørnar Stivang fra Forsvarets veterantjeneste

Mitt navn er Bjørnar Stivang, og jeg jobber ved Forsvarets veterantjeneste, som til daglig holder til på Akershus festning i Oslo.  

Jeg er bedt av Lier kommune om å si noen ord her i dag om Forsvarets veteranivaretakelse, Forsvarets tilbud til veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner, og til slutt noen ord om kommunal veteranivaretakelse.  

Det norske forsvaret har bidratt med soldater i internasjonale operasjoner uavbrutt siden 1947 og helt frem til i dag. Gitt norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk så kommer nok nasjonen til å fortsette med dette også inn i fremtiden.  

Når det gjelder Forsvarets oppfølging av våre soldater fra INTOPS, så er det i dag ikke annet å gjøre enn å innrømme at dette i mange år ikke har vært løst på god og tilfredsstillende måte. En positiv trend begynte imidlertid å vise seg tidlig på 2000-tallet, men det var dog ikke før i 2010/2011 at Forsvaret begynte å prøve ut standardiserte opplegg for alle soldater, uavhengig om man reise ut med Hæren, Luftforsvaret, Sjøforsvaret eller andre avdelinger.  

I 2014 utga Forsvarets veteraninspektør «Reglement for oppfølging av personell fra INTOPS». Dette reglementet beskriver et oppfølgingsprogram som strekker seg over perioden før, under og i ett år etter tjenesteperioden i misjonsområdet. Reglementet skal bidra til at alle soldater som i dag deltar i INTOPS får en tilnærmet lik oppfølging fra Forsvaret.  

Oppfølgingsreglementet har til hensikt å vise anerkjennelse for innsatsen den enkelte bidrar med, men ikke minst være et forebyggende tiltak mot helsemessige utfordringer i etterkant av tjenesten. I reglementet er det beskrevet en rekke aktiviteter som familiesamlinger, mellomlanding, etterlanding, hjemkomstseremoni med medaljeparade, og avslutningssamling ett år etter hjemkomsten. Familiene er også del av oppfølgingsprogrammet gjennom informasjonsmateriell, barne- og ungdomspakker, og hjemmeheltmedaljen m/tilhørende diplom til barna. Dagens oppfølgingsprogram høster mye lovord, noe vi selvsagt er veldig glade for.  

Forsvaret har i dag flere tilbud som våre veteraner fra INTOPS kan benytte seg av. Det kanskje viktigste tilbudet handler om helse. Gjennom Forsvarets sanitet kan veteranene henvende seg for rådgivning om helseplager, utredning og kortvarig behandling av psykiske lidelser. Tilbudet er et lavterskeltilbud, og det kreves ingen henvisning fra fastlege eller andre aktører for å kunne få en konsultasjon. Dette tilbudet er dog ikke til erstatning for sivilt helsevesen, men et lett tilgjengelig supplement som veteranene kan benytte seg av livet ut.  

I skogen 7 kilometer utenfor Kongsvinger sentrum ligger Forsvarets veteransenter. Dette er et gratis fritids-og rekreasjonssted for våre veteraner og deres familier. Her kan man slappe av i fantastiske omgivelser, møte likesinnede, delta på forhåndsplanlagte aktiviteter, eller bare gjøre akkurat det man selv vil. Senteret har flere avtaler med lokale aktører som golfbane, bowling- og svømmehall og ridesenter. I tillegg har senteret egen minigolfbane, ballbinge og mengder av utstyr som de besøkende fritt kan benytte seg av under oppholdet. Det å bo og spise på senteret er gratis for gjestene. Dette tilbudet er rett og slett fantastisk, og nesten for godt til å være sant.

Forsvarets Åpne dør for veteranhenvendelser et tilbud alle kan benytte seg av for å få råd, veiledning og svar på aktuelle saker relatert til norsk deltakelse i INTOPS. Tilbudet driftes via et eget telefonnummer og en egen mailadresse, og er i praksis åpent og tilgjengelig hele uken.  

Forsvarets veteraninspektør har en avtale med Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) om å gjennomføre månedlige veterantreff på vegne av Forsvaret. Alle Forsvarets  veteraner fra INTOPS, uavhengig av hvor og når de tjenestegjorde, kan delta på disse treffene. På veterantreffene kan veteranene medbringe sine familiemedlemmer på inntil halvparten av de årlige samlingene. NVIO har i dag etablert møteplasser på ca. 75 steder rundt om i det ganske land. På disse treffene, som ofte gjennomføres på spisesteder som Peppes Pizza, organiserer NVIO ofte orienteringer og foredrag som kan ha stor interesse for deltakerne. Foruten gleden av å kunne møte andre veteraner fra INTOPS, så er det jo også hyggelig å vite at maten som serveres på veterantreffene betales av Forsvaret.  

Forsvaret har flere andre veterantilbud enn de jeg har vært innom her i dag. Jeg oppfordrer derfor til å gå inn på nettstedet forsvaret.no og lete seg frem til sidene som omhandler veteraner og internasjonale operasjoner. Her vil man finne mye mer informasjon enn det lille jeg har rukket å peke på ved dagens anledning.  

Lier kommune har nylig utarbeidet og vedtatt en kommunal veteranplan. Her har kommunen lyttet til den politiske forventningen som ligger i Regjeringens oppfølgingsplan «I tjeneste for Norge» fra 2014. I oppfølgingsplanen fra Regjeringen oppfordres landets kommuner til å utarbeide veteranplaner for oppfølging og ivaretakelse av veteraner som har deltatt i INTOPS. På vegne av Forsvaret og Forsvarets veteraninspektør takker vi Lier kommune for at dere nå har respondert på denne politiske forventningen!  

Slik Forsvaret ser det, så bør en veteranplan inneholde en klar og tydelig hensikt og målsetting, med konkrete og målbare tiltak innen temaene anerkjennelse, kompetanseheving og oppfølging. Kunnskap om norske soldaters tjeneste i INTOPS, og hvilke utfordringer de kan ha vært utsatt for, tror vi er viktig å få innsikt i for saksbehandlere, behandlere og pedagogisk personell i eksvis kommunale tjenester, skoler og barnehager. Dette tror vi vil bidra til økt anerkjennelse, bedre dialog, og samhandling i møtene mellom de nevnte aktører og våre veteraner og deres familier. Det som nå ikke må skje med den nye veteranplanen til Lier kommune, er at den havner i en skrivebordsskuff og blir glemt. Da vil planen ikke gi noen form for effekter innen veteranivaretakelse.  

Til å hjelpe kommunen med å holde veteranplanen som et levende og aktivt dokument, så er de lokale veteranorganisasjonene en viktig og god samarbeidspartner for kommunen. Jeg oppfordrer derfor kommunen og veteranorganisasjonene til å ha et tett og rutinemessig samarbeid om veteranplanen, slik at tiltakene i planen gir de ønskede effektene overfor veteranene og deres familier.  

Dagens arrangement er et meget godt eksempel på at veteranplanen til Lier kommune er satt i «drift». Nå gjenstår det for kommunen å få fart på de øvrige tiltakene som er beskrevet i planen. På vegne av Forsvarets veteraninspektør ønsker jeg kommunen lykke til med det videre arbeidet med å anerkjenne, ivareta og følge opp våre veteraner og deres familier. Forsvarets veterantjeneste står alltid klar til å bidra med råd og veiledning hvis kommunen ønsker dette.   

Igjen; Gratulerer til alle med med dagen i dag – vår felles frigjørings- og veterandag!    

Takk for oppmerksomheten!

Tale ved prosjektleder Sverre Arneberg Fredriksen fra Lier kommune

Lier kommune har vedtatt «Handlingsplan for oppfølging av lokale veteraner».

Handlingsplanens mål er å sikre at Lier kommune ivaretar, anerkjenner og følger opp våre veteraner fra internasjonale operasjoner.   Handlingsplanen har tre fokusområder:                

1. LOKALT VETERANNETTVERK                

2. HEDER OG ANERKJENNELSE               

3. IVARETAKELSE OG OPPFØLGING  

Takk til Kristian Halvorsen, Ole Myhra og NVIO Drammen for god dialog i utarbeidelse av handlingsplanen.  

Innholdet i lokal veteranplan skal utformes i tett samarbeid med veteranene selv. Lier kommune skal derfor nå etablere en arbeidsgruppe bestående av lokale veteraner. Etablering av lokal referansegruppe er det viktigste tiltaket i handlingsplanen.  

Hvis du har lyst til å bidra så kan du kontakte Lier kommune ved sverre.arneberg.fredriksen@lier.kommune.no