Meråpent bibliotek i Lierbyen gir deg tilgang til lokalene 16 timer i døgnet – sju dager i uken.


Ordfører Gunn Cecilie Ringdal og bibliotekar Tone Marthinsen.

Trenden med selvbetjente og «meråpne» bibliotek har for lengst inntatt landet.

Nå har turen kommet til Lier, og mandag 5. mars utvider biblioteket i Lierbyen åpningstilbudet til alle som registrerer med eget nøkkelkort og signerer en brukeravtale.

Som et såkalt meråpent bibliotek får du da tilgang til biblioteket fra klokken 07.00 til 23.00 hver eneste dag – også i helgene.

Biblioteksjef Lasse Henschien håper – og tror – dette blir et tilbud som blir godt mottatt.

- Vi følger med på trenden og ønsker å åpne opp biblioteket mer for publikum. De som registrerer seg hos oss får et nøkkelkort som gir tilgang til lokalene fra tidlig om morgenen til sent på kvelden gjennom absolutt hele uken. Dette har fungert veldig fint andre steder, og vi gleder oss til å komme i gang med tilbudet også i Lier, forteller biblioteksjefen.

Nett, bøker, aviser

I den meråpne åpningstiden kan du bruke det aller meste av bibliotektilbudet. Du kan låne og levere bøker, sitte og lese, bruke det trådløse nettverket og bibliotekets datamaskiner, scanne, kopiere og printe ut, gjøre lekser, jobbe og benytte seg av Pressreader, som gir deg tilgang til aviser og tidsskrifter fra hele verden.

Du må være over 15 år for å kunne benytte deg av det meråpne biblioteket

Lite problemer andre steder

- Alle som blir en del av ordningen med meråpent bibliotek må skrive under på en egen avtale. I tiden utenom bibliotekets betjente åpningstider blir lokalene kameraovervåket, og alle brukere må logge seg inn. Dermed har vi oversikt over hvem som er i lokalene til enhver tid, og kan slå ned på uregelmessigheter dersom de skulle oppstå. Men bank i bordet – erfaringene fra andre steder er veldig gode. Veldig lite problemer med hærverk og tyveri, opplyser biblioteksjef Lasse Henschien.

For ordens skyld: Kameraovervåkingen av biblioteklokalene skjer kun utenom den betjente tiden og følger Datatilsynets retningslinjer. 

Håper på 1000 brukere

Erfaringene fra andre meråpne bibliotek i Norge viser at cirka 10 prosent av brukerne velger å benytte seg av tilbudet etter betjent åpningstiden.

Lier bibliotek har om lag 10.000 registrerte brukere, dermed ser biblioteksjefen for seg at de kan komme opp i 1000 brukere som knytter seg til tilbudet om meråpent bibliotek.

- Dette er et godt tilbud til brukene våre. Vi ønsker å bli mer tilgjengelige, og nå kan folk bruke bibliotektilbudet fra 07 om morgenen til 23 om kvelden – sju dager i uken. Nå starter vi i Lierbyen, og skal komme i gang med det samme tilbudet på Tranby i løpet av året, sier biblioteksjef Lasse Henschien.

Fornøyd ordfører

Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal tok turen innom biblioteket i Lierbyen noen dager før meråpent bibliotek igangsettes, og gleder seg på innbyggernes vegne.

- Dette blir et supert tilbud til Liers innbyggere. Jeg er glad for alt som gjøres mer tilgjengelig for de som bor i Lier. Biblioteket er flinke til å lage opplegg som innbyggerne vi ha, og meråpent bibliotek tror jeg mange vil sette stor pris på. En stor tommel opp for Lier bibliotek, smiler ordfører Gunn Cecilie Ringdal.

Les mer om meråpent bibliotek i denne brosjyren