Hopp til innhold

Når vinterkulden nå setter inn, er det viktig å være bevisst på hvordan vi tar vare på barnas helse og sikkerhet både innendørs, utendørs og ved en eventuell forfrysning.

Det finnes ingen nasjonale anbefalinger for når det er tilrådelig å la barn oppholde seg ute om vinteren i streng kulde. Den følte temperaturen vil være avhengig av både vindstyrke og luftfuktighet, i tillegg til selve lufttemperaturen. Vi anbefaler å sjekke yr.no og forholde seg til «føles som» - temperaturen som oppgis.  

 

Innendørs opphold

Når det gjelder opphold innendørs, er det viktig å opprettholde en tilfredsstillende innetemperatur. Ifølge arbeidstilsynet bør temperaturen ikke falle under 19°C, og for småbarnsavdelinger bør den ligge over 22°C. Selv om det er kaldt, er det viktig å lufte rommet for å unngå dårlig luftkvalitet med opphopning av CO2.

 

Uteopphold:

For utendørsaktiviteter, spesielt i kulden, er riktig bekledning avgjørende. Sørg for at barna har ull innerst, mellomlag i ull eller fleece, og en vindtett ytterjakke. Hals, votter (ikke vanter) og lue som dekker ørene er også viktige. Barn blir raskere kalde enn voksne, spesielt de yngre barna, så tilpass bekledningen deretter.

Effektive temperaturer, også kjent som "føles som"-temperaturer, spiller en viktig rolle. Barn under 3 år bør ikke leke ute ved temperaturer under -10°C, mens eldre barn bør unngå utendørslek ved temperaturer under -15°C. Vurder alltid typen aktivitet, lengden på uteoppholdet og barnas velvære.

– Voksne bør holde barna under oppsikt, sørge for at de holder seg i bevegelse, og at det alltid er mulighet til å gå inn hvis de føler seg kalde. Ekstra tøy er nødvendig, da vått tøy kan øke kuldefølelsen. Utsatte områder for forfrysninger, som nese, ører, fingre og tær, må være spesielt godt beskyttet sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring. 

 

Førstehjelp ved forfrysninger:

Hvis uhellet skulle skje, og barnet opplever forfrysninger, er det viktig å handle raskt.

– Få barnet ut av kulden og varm hendene med kroppsvarme. Unngå å gni på de forfryste områdene, og dekk dem heller med tørre, varme hender eller vanter. Inntak av varme drikker som saft eller kakao kan bidra til å øke kroppstemperaturen, fortsetter Bjerring.

– Unngå strålevarme fra ovner eller peiser, da dette kan forårsake brannskader på følelsesløse områder. Dersom nummenheten vedvarer etter oppvarming, bør du umiddelbart kontakte lege, avslutter Bjerring.

Ved å følge disse enkle rådene kan du bidra til å sikre at barna dine nyter vinteren i trygge omgivelser, både innendørs og utendørs.