Hopp til innhold

Skal legge til rette for grønne transportmidler

Hvordan kan vi redusere klimautslippene i Lier? Kommunestyret har nå vedtatt strategien «Grønn mobilitet 2030». Målet er å legge til rette for at liungene kan forflytte seg ved å gå, sykle og ta kollektivt i stedet for å bruke bilen.

Lier kommune har en ambisiøs klimapolitikk. Kommunestyret har gjennom kommunens energi- og klimaplan for 2017-2020 vedtatt at liersamfunnet skal være klimanøytralt innen 2030. Et klimanøytral samfunn innebærer at liersamfunnet ikke bidrar til global oppvarming.

I kommuneplanens samfunnsdel 2019-2028 gjentas dette målet, og det presiseres at dette skal nås ved å redusere klimagassutslipp og innføre smarte energiløsninger i Lier.

Endre transportvaner

Transportsektoren er en stor kilde til klimagassutslipp lokalt i Lier. For å nå kommunens vedtatte klimamål, må befolkningen endre måten å transportere seg på. Det innebærer mindre privat bilkjøring, og mer transport via gange, sykkel, elektriske kjøretøy og kollektivtransport.

Hva er grønn mobilitet?

5. mai 2020 vedtok kommunestyret enstemmig strategien «Grønn mobilitet 2030». Denne strategien blir styrende for arbeidet med å nå målet om at liersamfunnet skal omstille reisemønsteret og prioritere grønne mobilitetsløsninger.

- Mobilitet er transport av mennesker og varer. Grønn mobilitet innebærer å prioritere areal- og mobilitetsløsninger med lavest klimagassutslipp, forklarer samfunnsplanlegger Kjartan Askim.

Ordfører Gunn Cecilie Ringdal sier grønn mobilitet i grønne Lier også dreier seg om at vi skal ha levende lokalsamfunn med best mulig tilgang på våre behov der vi bor.

- Da er det ikke sikkert at vi trenger å reise så mye i hverdagen og det blir lettere for oss alle å ta beina fatt. Å vedta en slik strategi vil innebære at vi må ha med oss hensynet til kortest mulig reisevei og grønne løsninger når vi legger planer for Lier på andre områder, sier ordføreren. 

Tre innsatsområder

For å nå målet om at liungene skal omstille reisemønsteret og prioritere grønne mobilitetsløsninger, har strategien tre innsatsområder:

1. Styrke lokalsamfunnene.
Utvikle lokalsamfunn som begrenser innbyggernes behov for transport. Lokalsamfunn med korte avstander mellom boligen og daglige gjøremål gir lav bilbruk.  

2. Aktiv transport.
Prioritere de gående og syklende i transportsystemet. Kommunen må tilrettelegge for at folk velger å sykle eller gå. For å oppnå dette må aktiv transport føles trygt og hyggelig, og ved å etablere effektive forbindelser mellom ulike steder. Aktiv transport styrker også folkehelsa gjennom økt fysisk aktivitet.  

3. Smarte reiser.
Utvikle effektive reisekjeder med lave klimagassutslipp. Befolkningens mobilitetsbehov er sammensatt. Alternativer til privatbil må derfor legge til rette for at det skal være enkelt å gjennomføre daglige reisekjeder. Løsningene må sikre raske forbindelser og sømløse overganger mellom ulike transportmidler.  

Transportpyramide

Strategien for grønn mobilitet har dessuten en transportpyramide som skal være førende ved planlegging og utbygging i Lier. Transportpyramiden definerer at det skal prioriteres og legges til rette for tiltak i denne rekkefølgen:

  • gå/løpe
  • sykle
  • elsykkel og elbiler
  • kollektivtransport
  • taxi og bildeling
  • privatbil