Hopp til innhold

Advarer mot soppforgiftninger - vil spre informasjon

Folkehelseinstituttets giftinformasjon advarer mot soppforgiftninger. I fjor var det særlig personer med utenlandsk opprinnelse som fikk soppforgiftning. Derfor har FHI gitt ut brosjyrer på flere språk.

Høsten er tid for soppsanking, og det er mange sopper som trygt kan brukes i matlaging. Likevel er det noen man absolutt må holde seg unna. 

Giftinformasjonen hos Folkehelseinstituttet (FHI) ser med bekymring på forårets soppsesong, med flere alvorlige soppforgiftninger. 

– Disse forgiftningene kan gi varig organskade på lever eller nyre, der både langvarig dialyse og organtransplantasjon kan bli nødvendig, skriver Giftinformasjonen i en melding til Lier kommune. 

Giftinformasjonen ønsker å spre informasjonen om giftige sopper for å forebygge soppforgiftninger.

Må forebygges

Giftinformasjonen er særlig oppttatt av å spre informasjon til personer med utelandsk opprinnelse.

– Vi erfarer at flere av de som blir forgiftet, er av utenlandsk opprinnelse. De kan ha tradisjoner med sanking av sopp i hjemlandet, men sopp som er spiselig i andre land, kan forveksles med giftig sopp i Norge, skriver de videre. 

Informasjon på flere språk

Har du planer om å plukke sopp, er det verdt å gjøre seg kjent med hvilke  sopper som er giftige. 

Det finnes også brosjyrer på flere språk med oversikt over giftige sopper i Norge. Kanskje du kjenner noen som kunne hatt nytte av denne informasjonen på sitt språk?

Lenke til flerspråklig brosjyre finner du her

Hos Helsenorge finner du også en side hvor det står generell informasjon om soppforgiftning av ulike sopper.

Informasjon om sopp og giftige sopper finner du her

Det finnes digital og fysisk soppkontroll hvor du kan få eksperter til å vurdere om soppen du har plukket er spiselig. 

Her finner du mer informasjon om soppkontroller