Barnas Miljøpris 2017 går til Lier natur- og landbruksbarnehage.

I Lier natur- og landbruksbarnehage tenker de på gjenbruk av materialer når de bestemmer hva slags aktiviteter og prosjekter som skal foregå i barnehagen.

– Det er kjempeinspirerende å få Barnas Miljøpris. Dette har vært et engasjerende prosjekt, som inspirer til både nytenkning og nysgjerrighet. Prosjektet har gitt oss mulighet til å utfordre oss selv, og vi vil fortsette med prosjektet «gjenbruk av materiell» minst ett år til, sier daglig leder i Lier natur- og landbruksbarnehage, May Britt S. Andersen.
 


Fantasifullt gjenbruk

I løpet av ett år har barnehagen, som holder til på Foss gård, samlet inn ulike materialer for å gi barna sanseopplevelser og estetiske erfaringer på å bruke ting om igjen.

– Vi har vevd sammen barnehagens satsingsområder, som er natur og landbruk, med gjenbruksprosjektet. Det er viktig for oss å tenke utenfor boksen, være kreative sammen med barna og bruke søppel på en nyskapende og estetisk måte, sier pedagogisk leder Julia Fritzsche.

Da barna bygget sitt eget lekeslott i forbindelse med dramatiseringen av eventyret Froskeprinsen, brukte de tomme melkekartonger og banankasser som byggeklosser.

– Da var det en av femåringene våre som utbrøt: «Når jeg blir stor vil jeg bli murer!», forteller Fritzsche.

Barna har også laget en robot av melkekartonger og hermetikkbokser og pyntet bilderammer med kongler og skjell som de selv hadde plukket. Og som seg hør og bør i en landbruksbarnehage, har de selvsagt også laget satt opp et fugleskremsel. Og det laget de av gjenbruksklær og høy fra jordet.

Fikk prisen lørdag

Barnas Miljøpris – som består av en pengegave pålydende 10.000 kroner, samt et diplom – ble delt ut av ordfører Gunn Cecilie Ringdal på lørdag, i forbindelse med årets Lierdager.

– Juryen var spesielt opptatt av at prosjektet fremmer gode holdninger og verdier, som gir barna et viktig grunnlag å ha med seg videre i livet, sier Ingebjørg Tofte, som er rådgiver for miljø og samfunn i Lier kommune.

Hun legger til at juryen ønsker å oppfordre alle barne- hager og skoler kan la seg inspirere av dette engasjementet, og til å gjennomføre egne prosjekter om å bruke avfall som ressurser.