Leverandørene har snudd – influensavaksinen er her

Bilde av kommuneoverlege Ingrid Bjerring
Kommuneoverlege Ingrid Bjerring er fornøyd med at årets influensavaksine er på plass.
-Dette er en gledelig nyhet. Jeg anbefaler helsepersonell og alle i risikogruppene å ta vaksinen, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring. Les her hvor og når du kan ta årets vaksine.

Mens influensavaksinen er spesielt anbefalt for risikogrupper og helsepersonell, er hoste- og håndhygiene avgjørende for alle innbyggere.

--Tiltakene minsker risikoen for både influensa, vanlig forkjølelser og omgangssyke i vinterhalvåret, sier Bjerring.

Ta vaksinen hvert år

Selv om du tok influensavaksinen i fjor er det nødvendig å ta den på nytt i år også. Dette skyldes at vaksinen endres litt hvert år, for at den skal fungere mot årets influensa.

-Influensatoppen i år er som i fjor ikke ventet før i februar, men det anbefales likevel at man vaksinerer seg så snart som mulig, sier Bjerring.

Samtidig er god hoste- og håndhygiene alltid viktig, og det anbefales å vaske hendene hver gang du kommer til et nytt miljø.

-Det vil si at håndvask bør være det første du gjør når du kommer på jobb, og det første du gjør når du kommer hjem. Dette gjelder også barna når de kommer hjem fra barnehage og skole, påpeker Bjerring.

Dersom du hoster, er det viktig å hoste på innsiden av armen heller enn i håndflaten for å unngå spredning av bakterier og virus.

Disse anbefales å ta influensavaksinen

Følgende personer har økt risiko for alvorlig sykdom og død ved influensasykdom, og anbefales influensavaksine:

  • Alle fra og med fylte 65 år
  • Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om vaksine
  • Barn og voksne med følgende kroniske sykdommer: - diabetes - lungesykdom (inkludert astma) - hjerte-/karsykdom - leversvikt - kronisk nyresvikt - kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet, nedsatt immunforsvar, svært alvorlig fedme (KMI over 40) - annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege
  • I tillegg anbefales influensavaksine til følgende grupper, primært for å beskytte andre: - Helsepersonell som har pasientkontakt - Husstandskontakter til personer med nedsatt immunforsvar - Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser

 

Her kan du ta årets vaksine i Lier kommune

De som har behov eller ønsker å ta årets influensavaksine kan gjøre dette hos fastlegen eller på seniorsenteret for dem dette gjelder. Kommunens ansatte i helsesektoren får tilbud om vaksinasjon innad i egen virksomhet.

I tillegg kan du møte opp her på oppgitte tidspunkt: 

29.10: Perrongen, mellom klokken 09:00 og 13:00

12.11: Hallingstadtunet, mellom klokken 09:00 og 15:00

19.11: Syllyng skole, mellom klokken 14:00 og 17:00.