Hopp til innhold

Nasjonal test av nødvarsel og varslingsanlegg

Onsdag 10. januar 2024 klokken 12.00 testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele Norge i en felles nasjonal varslingsprøve. Det betyr at mobiltelefoner i hele landet vil vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfonene uler.

I Lier varsles det fra anleggene på rådhuset og på Husebysletta. På Tranby er det et såkalt mobiliseringsanlegg, som vanligvis ikke testes ved den ordinære varslingsprøven.

Det er politiet som sender ut test av Nødvarsel på mobil. Sivilforsvaret tester samtidig tyfonene med signalet "Viktig melding - søk informasjon".

En så omfattende varslingsprøve vil høres godt, spesielt der mange mennesker er samlet og mange mobiltelefoner vil spille av lyd samtidig. Del derfor gjerne informasjon om varslingsprøven med dine nærmeste, slik at flest mulig er forberedt og vet at dette bare er en test.

Disse telefonene kan motta testen

Testen går ut over mobilnettet i hele landet. Alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner og enheter som befinner seg i Norge, og som er koblet på 4G/5G, kan motta testen.

Husk å oppdatere telefonen din, slik at du har den nyeste programvaren fra operatøren din. Hvis du ikke har en oppdatert telefon, kan det hende du ikke mottar testen.

Vil du ikke motta testen?

Dersom du ikke ønsker å motta testen, må du sette telefonen i flymodus eller skru den helt av i god tid før og etter klokken 12.00 den 10. januar. Lydløs, lav lyd, dempet varsling og lignende blir overstyrt.