Vis varsomhet ved bruk av fyrverkeri på årets siste dag

I morgen ønsker vi 2021 velkommen. Gjør du det med fyrverkeri, oppfordrer vi alle til å vise varsomhet og hensyn.

Fyrverkeri på nyttårsaften kan være et flott skue, men må brukes med største varsomhet. Hvert år blir blir det påvist personskader i forbindelse med fyrverkeri på årets siste dag, så for at man skal få glede av det, bør du sette deg inn i fyrverkerireglene under.

Vi oppfordrer også alle til å vise hensyn til dyr og omgivelser ved å begrense bruken av fyrverkeri til tiden rundt selve årsskiftet. For småbarnsfamilier som også ønsker å markere det nye året, men tidligere på dagen, er et godt tips å bruke stjerneskudd, men pass godt på barna og husk beskyttelsesbriller til store og små.

Her er de ti fyrverkerireglene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som alle som skal benytte seg av fyrverkeri bør sette seg inn i:

PLANLEGG FYRVERKERIOPPSKYTINGEN I GOD TID
Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende.

LES BRUKSANVISNINGEN NØYE FØR BRUK
Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldergrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.

KONTROLLER AT FYRVERKERIET IKKE ER SKADET
Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

SØRG FOR AT FYRVERKERIET IKKE KAN VELTE
Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.

BRUK TENNSTAV
Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte. Bruk heller en tennstav, den får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri.

BRUK BESKYTTELSESBRILLER
For å redusere øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.

BØY DEG ALDRI OVER FYRVERKERI SOM ER TENT PÅ
Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.

IKKE TENN FYRVERKERIET PÅ NYTT DERSOM DET IKKE TENNER VED FØRSTE FORSØK
Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp etter deg.

HOLD GOD AVSTAND FRA OPPSKYTINGEN
Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader.

ALKOHOL OG FYRVERKERI HØRER IKKE SAMMEN
Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.