Hopp til innhold

Gartnerhallen

Gartnerhallen er med på LierLøftet!
Slik reduserer vi matsvinn

Gartnerhallens produsenter har lagt mye arbeid og innsats i å dyrke frem gode, sunne grøntprodukter av høy kvalitet til norske forbrukere. Derfor er det også viktig at mest mulig av dette blir solgt og spist som mat.

Redusert matsvinn ligger i kjernen av Gartnerhallens virksomhet; gjennom omfattende produksjonsplanlegging basert på markedets behov, jobber vi for å unngå overproduksjon med matsvinn som mulig konsekvens.

Grøntprodusenter tilsluttet Gartnerhallen rapporterer årlig om matsvinn i primærleddet. Denne rapporteringen skal bidra til bedre oversikt over svinn i dag, slik at vi kan finne gode og riktige tiltak for å redusere matsvinnet fremover.  

Våre matsvinnambisjoner

Gartnerhallen har tilsluttet seg «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn» og skal bidra til felles målet om 50 prosent reduksjon i matsvinn innen 2030.

Som Norges største aktør innen produksjon av frukt, bær, grønnsaker og potet skal vi og våre over 1000 eiere bidra til at primærleddet i grøntsektoren gjør sin del av jobben for målet om halvering av matsvinnet. Dette skal vi klare gjennom samarbeid i hele verdikjeden, god produksjonsplanlegging, effektiv ressursutnyttelse og produktutvikling som gjør at matsvinnet reduseres i alle ledd.  

Dette gjør vi for å redusere klimagassutslippene

Gartnerhallen, sammen med flere andre aktører innen næringen, jobber nå med å utvikle en klimakalkulator for grøntprodusenter. Klimakalkulatoren skal gi bonden oversikt over utslipp på egen gård, som grunnlag for rådgiving og tiltak som bidrar til å redusere utslipp og binde karbon på gårdsnivå.

Gartnerhallen har sammen med BAMA og NorgesGruppen etablert Grofondet, som skal bidra til det grønne skiftet og til økt verdiskaping fra bærekraftig norsk grøntproduksjon.

De siste årene har flere prosjekter med mål om redusert klimagassutslipp blitt tildelt midler, blant andre Snarum gartneri i Lier. Sammen med N2Applied skal de utvikle fossilfri gjødselteknologi, som vil gi en mer bærekraftig urteproduksjon med lavere klimaavtrykk.