Hopp til innhold

Digital helsestasjon for ungdom i Lier

Nå kan Lier-ungdom som har fylt 13 år bestille time hos helsesykepleier via Helsenorge-appen. Foreldrene kan ikke se timebestillingen eller informasjonsmeldinger fra skolehelsetjenesten.

Ungdom i Norge er helserettslig myndige fra de fyller 16 år. Det vil si at de får ansvar for egen helse, og bestemmer selv hva foreldrene får innsyn i.

Gjennom tilbudet «DigiHelsestasjon for ungdom» åpnes det for at ungdom fra 13 år får tilgang til noen funksjonaliteter i Helsenorge-appen uten foreldrenes samtykke.

Ungdomstilgang uten foreldresamtykke

Lier kommune har tatt i bruk «DigiHelsestasjon for ungdom». For unge i Lier innebærer det at de, uten foreldrenes samtykke, kan bruke appen til følgende:  

  • bestille time hos helsesykepleier i skolehelsetjenesten
      
  • motta informasjonsmeldinger fra skolehelsetjenesten

  • finne informasjon om helsestasjon for ungdom  

  • se informasjon om egen fastlege  

Ungdommen logger seg inn i appen med MinID eller BankID (forutsetter at første innlogging er med MinID). Foreldre kan ikke se om ungdommen bestiller time hos helsesykepleier eller får informasjonsmelding fra skolehelsetjenesten.

Ungdomstilgang med foreldresamtykke 

Du som forelder kan velge å gi barnet ditt tilgang til enda flere funksjoner i Helsenorge-appen. Denne løsningen er tilgjengelig for ungdom mellom 13 og 16 år som får foreldresamtykke og har BankID. 

Ungdom som får foreldresamtykke til å bruke Helsenorge-appen får tilgang til: 

  • navn og kontaktinformasjon til fastlegen 

  • vaksineoversikt 

  • oversikt over aktive resepter og resepter de siste 12 månedene 

  • selvhjelpsverktøy (apper, videoer og kurs) 

- Dette er en unik mulighet for foreldre til å sette seg ned og ta en prat med ungdommen sin, samt gi dem ansvar. Det å lære å ta ansvar for egen helse i tidlig alder kan være utrolig viktig, sier Trine Christoffersen, helsesykepleier ved helsestasjon for ungdom i Lier.

Flere tjenester blir trinnvis tilgjengelige. For eksempel skal ungdom kunne bestille time hos fastlege og fornye resepter. Dette er planlagt lansert i løpet av 2024. Det jobbes også med å gi ungdom mellom 13 og 16 år tilgang til henvisningsstatus, timeavtaler og journalinnsyn i spesialisthelsetjenesten. 

Foreldre kan når som helst trekke samtykket, og også bruke Helsenorge på vegne av barnet som før, frem til det fyller 16 år.    

Les mer om DigiHelsestasjon for ungdom

Her kan du lese mer om skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom i Lier